Kako dodeliti određenom simbolu prečicu u Wordu

Kako dodeliti određenom simbolu prečicu u Wordu

Dragi moji, evo jednog jednostavnog a korisnog trika kako dodeliti određenom simbolu prečicu u Wordu brzo i bez ikakve magije.

Dakle, otvorite listu simbola (najlakše preko kombinacije tastera ALT+I, S) i tu kliknete na dugme na kome piše “Shortcut Key” — evo kako to izgleda u praksi:

Kako dodeliti određenom simbolu prečicu u Wordu

Kada kliknete na to dugme, pojavljuje vam se dialog box (stručno rečeno) u kome definišete prečicu za taj karakter. Najbolje je da koristite kombinaciju tastera CTRL i nekog od brojeva – ja lično preferiram tildu (~) (to vam je levo od jedinice, a iznad TAB tastera) i svaki put kad pritisnem CTRL+~ dobijem željeno slovo. Recimo da često koristim znak ±. Selektujem taj znak na listi simbola, pretisnem “Shortcut Key” i dobijem sledeći dijalog boks (stručno rečeno):

Kako dodeliti određenom simbolu prečicu u Wordu

Tu, u polju “Press new shortcut key” učukam CTRL+~ (tilda), kliknem na ASSIGN i taj slovni znak je automatski dodeljen toj prečici na tastature, pa svaki put kada pritisnem CTRL+~ ja dobijam ±. E sad, da li će taj znak da se odnosi na vaš krvni pritisak, na afinitet prema nekoj određenoj ženskoj osobi, to i nije toliko bitno. Važno je da imamo spreman znak kad god nam je potreban.

Probajte, pa javite !

I naravno, ne zaboravite da nas posetite na www.daktilografija.rs !

Do kuckanja,
Milenko Jekić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*