Kako napraviti Makro u Wordu i VBA

Kako napraviti Makro u Wordu i VBA ?

Dragi moji, danas ću napisati samo uvodni članak o tome šta su Makroi i čemu oni služe, i kako napraviti Makro u Wordu i VBA, a u kasnijim postovima biće i više primera i više objašnjenja. Za sad, toliko.

Makroi u posebni programi pisani u VBA (Visual Basic for Applications) koji služe da se automatizuje neka radnja u, npr. Word-u. Oni postoje i u drugim programima kao što su CorelDRAW, Adobe Illustrator i InDesign (kod potonja dva makroi su pisani u JavaScript jeziku). Ako, recimo, neku intervenciju na tekstu treba da izvršimo više puta, korisno je da ih “snimimo”, a posle “pustimo” (PLAY) i oni će odraditi svoj posao. Zgodan primer je, recimo, konverzija latinice u ćirilicu, kada uključimo snimanje, izvršimo potrebne zamene, isključimo snimanje, a ono što je snimljeno može se ponavljati neograničen broj puta. To praktično znači da kada ponovo naletimo na tekst koji treba konvertovati iz latinice u ćirilicu, jednostavno startujemo (engl. PLAY) određeni makro i on obavi isto ono što smo i prvi put uradili.

Postoji neograničeno mnogo stvari koje makroi mogu uraditi — od jednostavnog ubacivanja određenog teksta — pa do kreiranja kalendara za neku godinu (npr., u CorelDRAW postoji upravo makro koji to i radi – unesete godinu i on napravi kalendar za tu godinu). Ali, ovde ćemo se baviti isključivo makroima za Word. A evo i primera:

Sub ime_makroa()

‘ Opis makroa

Selection.TypeText Text:=”Mile nema poyma.”
End Sub

Sub je u principu skraćenica od “Subroutine”, odnosno, “Potprogram”, i obavezan je na početku svakog makroa. “ime_makroa” označava njegovo ime, tj. skraćeni naziv šta bi on trebalo da radi. To može biti npr. “zameni_latinicu_u_cirilicu”. Kao što ste primetili, on ne sme imati razmake, a ako je potrebno razdvajanje reči koristi se ili “-” ili “_”. Sledeća stavka, “Opis makroa”, detaljnije opisuje šta on radi, kako radi, sve što vam padne na pamet kako biste i sebi i drugima olakšali kasnije snalaženje u programu.

Nakon toga ide sam program. Ovde sam koristio jednostavnu funkciju “Selection.TypeText Text:=”Mile nema poyma”. Ova komanda (Selection.TypeText) bukvalno ubacuje zadati tekst u dokument. Jednostavno da jednostavnije ne može biti !

I naravno, na kraju ide obavezno “End Sub” koje označava kraj programa i povratak u Word-ovu radnu površinu.

Kako to izgleda u praksi ?

Što se tiče pristupa, komande za upravljanje makroima se nalaze na TAB-u “VIEW”, pod komandom “MACROS”, kao što je prikazano na slici:

Kako napraviti Makro u Wordu i VBA

Kada kliknete na malu strelicu na dole u stavci MACROS, dobićete opcije za pregled snimljenih makroa, započinjanje snimanja (RECORD MACRO), pauziranje i zaustavljanje snimanja (STOP RECORDING), a kada kliknete na samu ikonicu, otvoriće se lista svih makroa, kao što je prikazano na slici:

Kako napraviti Makro u Wordu

Ovde je dakle spisak svih makroa koji su snimljeni na mom računaru. Tu imate više opcija, koje ćemo drugi put objasniti, a za sada je najvažnije dugme “Run” – selektujete odgovarajući makro i kliknete “Run”. On se startuje obavi posao, i vrati vas nazad u Word.

I na kraju, evo jednog korisnog linka sa microsoft-ovog sajta koji objašnjava pravljenje makroa, doduše, na engleskom.

To bi bilo to, nadam se da vas nisam smorio. Uskoro ćemo detaljnije pisati o makroima, objasniti neke osnovne komande i tako dalje.

Obavezno posetite naš sajt www.daktilografija.rs !

Do kuckanja,
Milenko Jekić

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*