Malo magije FIND-REPLACE dijaloga

Malo magije FIND-REPLACE dijaloga

Dragi moji, evo novog posta posle dužeg vremena.

Danas ćemo govoriti o tome kako da sve bold reči zamenite sa italics. Sav trik je u veštini baratanja sa Find-Replace dijalogom koji se dobija kada na tastaturi odaberete kombinaciju tastera CTRL+H. Dakle, da počnemo !

Najpre je potrebno kliknuti u “FIND WHAT” polje i, što je veoma važno, obrisati sve što se nalazi u tom polju. Ostaviti kurzor u tom polju, i pritisnuti CTRL+B. Time postižemo da FIND-REPLACE dijalog pronalazi sve reči koje su u bold formatu. To se najbolje vidi po tome što ispod linije za unos teksta piše “Font: Bold”, kao na slici ispod.

Malo magije FIND-REPLACE dijaloga
Kako postaviti dijalog box da traži reči koje su boldovane

Sledeći korak je da kliknete na polje “Replace with”, i kada je kurzor u tom polju (obratiti pažnju da je tekstualni box potpuno prazan!), pritisnete dva puta CTRL+B (da ostvarite negaciju bolda) i jedanput CTRL+I (da bi definisali italics format, kao na slici.

Malo magije FIND-REPLACE dijaloga
Kako odrediti da se ukine BOLD i postavi ITALIC

Zatim jednostavno kliknete na “Replace All” (ili sa shortcut freakove ALT+A) i sve što je bold biće zamenjeno sa ne-bold ali u kurzivu !

Ako, na primer, želite da iz italic formata prebacite u bold, jednostavno u “Find what” pritisnete CTRL+I i dva puta CTRL+B (da bi dobili “not bold” specifikaciju), a u polju “Replace with” samo jednom CTRL+B (da biste specifikovali da se taj tekst prebaci u bold) i dva puta CTRL+I (tj., “not italic”). I to je sva mudrost !

Toliko za sada! Uskoro novi postovi, zato bukmarkujte ovu stranicu i obiđite je neki put. I naravno, posetite nas na www.daktilografija.rs !

Do kuckanja, Milenko Jekić

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*